Hoe bepaal je wat de juiste ski voor jou is?

Hoe bepaal je wat de juiste ski voor jou is?


Het is niet gemakkelijk om de juiste ski's uit te kiezen. Maar om ten volle te kunnen genieten van je skitrip is het best belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Daarom geven onze verkoopspecialisten u graag enkele tips!


De lengte van je ski’s
Hoe kies je nu de juiste lengte? Alles hangt af van je ski-stijl en je persoonlijke voorkeuren. Als eerste moet je gaan kijken naar je eigen lengte en gewicht. Algemeen geldt de regel dat de ski ergens moet komen tussen je schouder en de top van je hoofd. Ervaren skiërs zullen kiezen voor ski’s die iets langer zijn dan hun eigen lengte.

Tip van Snow&Co,
Hoe korter je ski's, hoe wendbaarder ze zijn. Beginnende skiërs raden we daarom aan om ski's te nemen die 5 tot 10 cm korter zijn dan hun eigen lengte. Langer ski's zijn stabieler, maar lastiger te manouvreren en daarom geschikter voor meer ervaren skiërs.

Hoe stijver je ski's, hoe agressiever ze zijn en hoe meer techniek er nodig is om ze te skiën. Stijvere skiës zijn hierdoor geschikter voor gevorderde skiërs die van hoge snelheid houden en graag carven.

Ski's die wat soepeler zijn zijn iets vergevingsgezinder en hierdoor weer perfect voor beginnende skiërs en skiërs die graag rustig over de pistes cruisen!

Soort ski’s

Carve ski’s
Ben je een ervaren, sportieve skiër en houd je ervan om technisch en snel de bergen af te komen? Dan is een carve ski de juiste keuze. Carve ski’s zijn eigenlijk de commerciële versies van de wedstrijdski’s. De breedte onder de voet van een carve ski ligt tussen de 65 en de 71 mm. Bij het kopen van deze ski’s wordt er meestal gekozen voor een kortere lengte dan je eigen lengte.

All-Mountain Ski’s
De naam 'All-Mountain' spreekt eigenlijk al grotendeels voor zich. In deze categorie zal het merendeel van de skiërs zijn gading vinden. Het zijn zeer toegankelijke ski’s en je kunt ze op alle soorten pistes gebruiken, inclusief poedersneeuw, ijs en steile pistes. Om het in procenten uit te drukken kunnen we zeggen 70% piste, 30% terrein. De ski is breder dan een carverski. De breedte onder de voet is 72 tot 88 mm. Je kunt het best kiezen voor een skilengte net onder je eigen lengte of even groot.

Freeride ski’s
Freeride ski's zijn ski’s voor de echte avonturier die het liefst skiet in de verse poeder naast de piste. Ideaal terrein is dus diepsneeuw. Het zijn zeer brede ski’s, onder de voet meten ze van 88 tot 105 mm. Freeride ski’s koop je even lang als je eigen lengte of nog iets langer.

Freestyle ski’s
Ben je iemand die het grootste deel van de dag in het park zit. Dan kun je het best kiezen voor freestyle ski's. Dit zijn ski’s met een beter drijfvermogen en zijn daardoor wendbaarder. Je kunt deze ski’s herkennen aan hun twin-tip (de tip & tail van de ski zijn gelijk), waardoor achterwaarts skiën heel gemakkelijk wordt. De ski’s zijn over het algemeen iets dikker en langer. De ski’s koop je best langer dan je eigen lengte.

Hopelijk hebben deze tips je wat verder gebracht bij je zoektocht naar de juiste ski’s. Bij ons in de winkel heeft u keuze uit ruim 100 paar ski’s, voor een advies van een van onze verkoop specialisten kunt u altijd een bezoek brengen aan onze winkel.